Safari med barn
Trygve Sunde Kolderup
29. september 2017 av Trygve Sunde Kolderup

Safari är en stor upplevelse även för små barn.

Safari är en stor upplevelse även för små barn.

Det är vår andra kväll i Afrika. Mellan oss fyra och den afrikanska solnedgången har vi två leoparder och en flodhäst. Bortsett från tusentals zebror och gnuer som är på vandring är vi helt ensamma. Ungefär då, precis när leopardbebisen börjar äta på gasellen från morgonens jakt, lutar sig Julie (5) fram och viskar:
«Kan du höra med masaiguiden om det finns ekorrar här också?»

Det var min allra största resedröm som gick i uppfyllelse i somras. Drömmen om att ta med barnen på safari i Afrika. Det att låta de uppleva den djurrika savannen i Kenya, att kolla efter noshörningar, sitta tillsammans framför lägerelden i campen och ligga i sängen och höra lejonen vråla genom tältduken på nätterna...
«Är de inte lite små?» var det många som frågade. «Kommer de minnas något av det?»

(Artikeln fortsätter under bilderna)

 

-Thomson Gaselle. Blue Jeans. Dikdik.
Varje morgon och eftermiddag är vi ute och åker och tittar efter djuren. Barnen ropar ut när de ser de olika antilioperna som vi vuxna aldrig helt lyckas se skillnad på. Ibland är ödlorna lika spännande att upptäcka som lejonen.
Andra gånger sitter de länge för att titta på lejonfamiljerna, och barnen är de sista som vill åka vidare.
Under safarins gång får alla djuren vi möter  namn från  «Madagaskar» och «Lejonkungen».

En klassisk sundowner på safari består av en stilla stund framför lägerelden med utsikt över savannen, solnedgången och med något gott att dricka. För några är ögonblicket när man sätter sig ner och tittar ut över det vackra landskapet för att tyst och stilla reflektera över dagens djurmöten, själva höjdpunkten på safarin. Ingenstans har jag upplevt så vackra solnedgångar som här.

Men nu kan jag bekräfta att den afrikanska solnedgången känns minst lika storslagen när man leker tafatt.
Eller, för att uppsummera ögonblicket när solen försvann under horisonten och guiden pekade på elefanterna där i fjärran, med Alexanders (6) ord:
«Det här kommer jag aldrig glömma, men varför är Mariekexen slut?»

Efter fem dagar på tre olike camper i Masai Mara har vi sett alla djuren. Barnen har lärt sig ”The Big Five” på swahili (simba, tembo, nyati, chui ch kifaru) och engelska (lion, elephant, buffalo, leopard och rhino). Även om engelskan innan vi reste bestod av ord som kan räknas på två små barnhänder är båda barnen så goda vänner med masaiguiden att de hellre vill sitta i framsätet med honom än bakom i safarijeepen med oss.
«Kan vi inte följa med Dereck hem och hälsa på hans familj?» frågar Julie (5).
Alexander (6) gråter när han på den lilla landningsbanan vi reser från inser att Dereck inte ska följa med oss vidare till stranden.

För fyra-fem dagar på safari är tillräckligt för de allra flesta. Som ombyte, mellan alla djuren, besöker vi masaikvinnorna som gör smycken utanför Basecamp Mara och deltar på ett träplanteringsprojekt utanför campen. Med röd kappa, egenproducerade pärlhalsband runt halsen och färgstarka armband på handlederna lär sig barnen spjutkast och bågskytte av masaierna.
«Vill ni sova länge imorgon eller ska jag väcka er supertidigt så vi hinner med en safari till?» frågar jag sista kvällen i safaricampen.
«Mer safari!» ropar de och hoppar i sängen.

Så beger vi oss till stranden. Kenyakusten har perfekt sommarsemesterklimat. Det är mycket varmare än hemma, men aldrig för varmt. Lite vind och lite mulet gör dagarna behagliga. En dag seglar vi med en båt som påminner lite om den båten som Vaiana reste ut med när hon skulle hitta Tefitis hjärta och rädda sin ö i årets stora Disney-film. Vårt övernattningsställe i Kinondo stöttar en lokal skola, och en förmiddag åker vi på skolbesök. Rektorn visar oss runt, och vi får följa med in på kontoret, prata med lärarna och se att barnens skolmat tillagas på ett jordgolv. I det som motsvarar Alexanders (6) parallellklass får vi följa med in i det enkla klassrummet. Där sitter 70 elever i uniform och delar några få skolböcker.
«My name is Julie» säger Julie (5) försiktigt varpå hela klassen hälsar tillbaka. Alexander (6) håller mig hårt i handen när vi går runt och försöker prata engelska med de jämngamla eleverna.
När vi ska gå reser sig hela klassen och sjunger «Jambo Bwana», sången som alltid blir Kenya-turisternas soundtrack.
Innan de är klara står vi alla där med tårar i ögonen.
För det är inte nödvändigtvis så att de största ögonblicken du upplever i Kenya är de du upplever på savannen.

De sista nätterna före hemresa bor vi på Waterlovers, en annan strandfavorit för åmnga av Hvitserks gäster på Kenya-kusten.
Här blir den hemliga sandön utanför stranden höjdpunkten. Den dyker upp när det är lågvatten och försvinner helt när det är högvatten. Emellanåt ska visst sjörövare gömma skatter där, och paddlar man dit ut i lekkajakerna man får låna på hotellet är chanserna stora att man hittar dem.

Om barnen kommer att komma ihåg semestern om några år?
Det återstår att se. Men vi vuxna kommer i alla fall garanterat att minnas den för alltid.

BRA SAFARITIPS FÖR BARNFAMILJER:

  • Ha med lite mat hemifrån – knäckebröd, små leverpastejburkar och kex funkar perfekt som mellanmål mellan måltiderna på safari.
  • Ha med kamera och kikare – som barnen själva kan låna och använda.
  • Det är kallt på morgnarna – ta med mössa och ulltröja.
  • Inte var rädd för att ni måste åka med öppen bil (utan fönster) – djuren håller avstånd, och det att bilen är öppen gör att safarin blir en stor upplevelse för barnen, snarare än en biltur.
  • De olika campernas aktiviteter och rumlösningar skiljer sig lite, och Hvitserks safariexperter vet precis vad som lämpar sig för olika familjer och kan skräddarsy upplägg för varje familj.
  • Övernatta gärna i Nairobi – istället för att åka rätt ut på savannen. Även om det inte är så stor tidsskillnad (ännu ett stort plus) kan övergången vara överväldigande. I Nairobi är det kul att besöka elefantbarnhemmet (babyelefanterna får mjölk varje morgon), och mata girafferna på Giraffe Centre.

     

Kommentarer