Safari är något som alla måste unna sig en gång i livet!
Henriette Aass
07. mars 2018 av Henriette Aass

Safari är något som alla måste unna sig en gång i livet!

Att ta med sig hela familjen på safari är kanske något man bara gör en gång i livet, för det är en kostbar, men väl värd, upplevelse. Jag är redan i full färd med att spara inför nästa resa.

En gång ska jag komma tillbaka hit till detta vackra land – Kenya. För mig är det här paradiset, det finns ingen bättre plats att vara om man ska slappna av, uppleva, njuta och tillbringa fantastiska och minnesrika ögonblick tillsammans med familj och vänner. Att ta med sig hela familjen på safari är kanske något man bara gör en gång i livet, för det är en kostbar, men väl värd, upplevelse. Jag är redan i full färd med att spara inför nästa resa.

Barnen är spända och lite slitna när vi landar på huvudflygplatsen Jomo Kenyatta, men när vi ser våra afrikanska vänner på flygplatsen springer våra barn fram med stjärnor i blicken – det här blir en stor upplevelse! Småflyget till Masai Mara går på eftermiddagen, så vi har gott om tid. Här träffar vi Stacy och Dacy, de två fina girafferna som vi får mata. Vilken upplevelse för både stora och små – långa, lila tungor som mumsar i sig maten vi sträcker över med våra händer. Elefantbarnhemmet är inte direkt mindre roligt, dessa småtassar är busiga och lekfulla och sprutar vatten på varandra, tumlar runt och ser nästan ut att skratta. I skottkärrorna som körs fram ligger enorma nappflaskor, och barnen slåss om vem som ska få maten först. De puttar runt på varandra och även på djurpassarna som måste bli lite stränga med dom.

Tiden flyger iväg, och innan vi vet ordet av det sitter vi återigen på det lilla småflyget som ska ta oss ut till lejonland – SOM vi längtar! Piloten sitter rätt framför oss, och minstingen är lite nervös: ''Mamma, han har glömt att stänga dörren!'' säger hon när piloten kör igång motorn. Vi tuffar sakta iväg, och som tur är stängde han dörren. Barnen lutar sig fram och pekar på allt där nere som blir mindre och mindre – en giraff, åh, kolla – en zebra! Stämningen dämpades inte direkt när vi landar på en lite skumpig landningsbana mitt bland Afrikas vilda djur. Här möter vi våra masaivänner som ska ta oss runt på safari under hela vistelsen. Barnen fullkomligen överöser oss med frågor: ''Have you met a lion before?'', ''Have you seen a leopard, how many wives do you have?'' Derreck, vår guide, skrattar och delar sina vilda historier med oss. Det bästa med att vara på safari i Masai Mara är att du får uppleva så mycket fint djurliv, i tillägg till att man lär känna kulturen och masaierna här.


MasaiGamedrive

De nästa dagarna avnjuts med god mat och dryck, fantastisk safari i Masai Mara med ett rikt djurliv späckat av både fåglar, geparder, lejon, gnuer, gaseller, vildsvin, giraffer, elefanter, flodhästar, babianer och apor. Har vi tur får vi kanske till och med skymta den generade leoparden. Efter ett par dagar i vackra Basecamp och Masai Mara förflyttar vi oss till nästa camp. Vi fortsätter vidare från Masai Mara till reservatet Naboisho, här är naturen helt annorlunda och vi kan se utifrån alla träd och buskar att det har färdats riktigt stora flockar med elefanter här. Vi ska tillbringa natten i Wilderness camp, och det är verkligen mitt i ingenmansland! Det är nästan mörkt när vi kommer fram till campen, och vi önskas välkomna med en kall handduk som luktar härlig eukalyptus samt ett glas kall dricka. Vi känner oss genast hemma här. Barnen springer redan runt och är nyfikna på masaierna och hur dom har det – kanske de har några spännande lejonhistorier att berätta? Middagen avnjuts vid ett dukat bord med vita dukar och stearinljus, och det är en lugn och avslappnad stämning som endast avbryts av ivriga barn som berättar vad de har sätt och upplevt under dagen.


Sundowner i solnedgången

Vi sitter runt bålet, och alla är lite slitna efter en lång dag. Vi hör bålet knittra, men det är det enda vi hör. Det är helt tyst och stilla, och väldigt, äldigt mörkt runt oss. Himlen är klar och vi kan se varenda lilla stjärna, det är så oerhört vackert! Med ro i själen följs vi tillbaka till våra tält där vi drar våra stora täcken över oss och sover gott genom den afrikanska natten.

Jag blir väckt av kvittrande fåglar och inser plötsligt var jag är. Det är en frisk morgon, och solen har knappt börjat visa sig över horisonten. Barnen sover fortfarande, och jag listar mig ut och sätter mig på ''terrassen''. Njuter av tystnaden, njuter av att se den vackra solen stiga och njuter av denna stund för mig själv. Det finns inget vackrare än att se detta stora eldröda klot som värmer och lyser upp en härlig morgon!

''Did you hear the hyanas outside your tent last night?'' Jag har inte hört någonting, men masaierna som tar så väl hand om oss har visst haft en hektisk natt. Jag har tydligen haft besök av både hyenor, vildsvin och ett lejon i natt!

Vi upplever ännu en spektakulär tur på savannen på förmiddagen och kan nöjda och slitna av alla intryck inta den sista etappen på resan – vackra Eagleview Camp.

Vel fremme er vi over oss av begeistring og forundring. Er det mulig med enda et slikt flott sted midt inne i villmarken? Fra terrassen på toppen av en liten høyde har vi god utsikt til vannhullet og dyrene der nede, her kunne man jo sitte å skue utover hele dagen! Vi har barn som er litt for små til vandresafari, og vi synes det var litt synd, men alt lar seg ordne på Eagleview.

Nästa morgon möts vi alla kl. 06:40 och går tillsammans i bushen med våra nya masaivänner. Några har redan varit ute med bilen och skrämt bort den stora elefantflocken så att det ska vara tryggt för oss att gå. Phillip viker inte från Dorobos sida, och han frågar saker bara barn kan fråga om och Dorobo svarar villigt och leende tillbaka.

Vi känner oss trygga med våra nya kunskapsrika vänner, och vi lär oss allt om det vi går förbi – både buskar och träd, djur och djurspår. Vi är alla lite hungriga eftersom vi inte har ätit frukost, men där borta i horisonten ser vi några bilar vid ett ensamt akaciaträd. Här står ett uppdukat bord med vita dukar, och vi serveras härliga banansmoothies i champagneglas och allt annat vi kan önska oss till frukost.

 Tänk att det är möjligt att få ägg och bacon serverat mitt på savannen, vilken tur vi har! Det är synd att vi ska hem redan i dag, och minstingen gråter en liten skvätt – hon vill ju vara kvar i Kenya, och Philip, ja, han ska bli masai när han blir stor!  

Kommentarer