PARADISET LIGGER I NORDNORGE
Maria Sellfors
25. april 2016 av Maria Sellfors

PARADISET LIGGER I NORDNORGE

Kritvita stränder, turkost vatten, sol och surf. Vart tror ni att vi är på väg? Nej vi ska inte till en Stillahavsö med palmer och paraplydrinkar utan till Nordnorska Lofoten.

Lofoten är en plats med ”extra allt”, en dröm för den äventyrslystna och kvalificerar sig därmed som en utmärkt destinations för Hvitserkkontorets årliga studietur. Även om vi på Hvitserk reser mycket till alla världens hörn kunde vi alla på flyget hemöver skriva under på att Lofoten är unikt och en av världens vackraste platser. Varje dag under turen överträffade landskapen varandra, runt varje krök finns något nytt att upptäcka. På en och samma dag kan du surfa, åka skidor, fiska, paddla och klättra. Vårt stora dilemma under turen var, vilken aktivitet ska vi välja idag? 

Kajakpaddling på Reinefjorden var en upplevelse som fick mig att vilja slänga mitt svenska pass i fjorden och konvertera till norsk på dagen, eller iallafall nordnorsk. Vi paddlade ut på den vindstilla fjorden inramad av snötäckta berg  som mötte en klarblå himmel. Det smaragdgröna vattnet var så klart att vi kunde spana på vad fiskarna hade för sig på botten denna  soliga förmiddag. Vår kunniga guide Ole Christian berättade om de riktiga orginalen som levt hela sina liv i de väderbitna stugorna på stranden vid Reinefjorden. Trots att de kan tänkas sakna de mesta av moderna bekvämligheter avundas jag dem, att få vakna upp i detta landskap som nästan är för vackert för att vara sant är för mig den yttersta lyxen.

Så här några dagar efter hemkomsten från turen kittlar tanken att bosätta sig i en liten röd stuga med havsutsikt i ett torrfiskdoftande fiskeläger, för varför envisas man med att trängas i en stressad storstan egentligen?  Det kommer troligtvis att dröja innan jag blir med stuga i Nordnorge, men efter denna turen till har iallafall min bild av paradiset flyttats från en karibisk strand med palmer till en karg ö med snötäckta toppar i Nordland.

Hvitserk älskar Lofoten och visar gärna våra gäster det allra bästa som ögruppen har att erbjuda. Följ med oss på något av dessa äventyr, det är något som du inte kommer ångra!  
Vandring på Lofoten
Under en vecka på vackra Lofoten får du chansen att under en vecka uppleva det bästa som den världskända ögruppen Lofoten har att erbjuda. Vi vandrar över stora delar av öarna och bor i traditionella små, charmiga fiskesamhällen. Missa inte denna äkta nordnorska helhetsupplevelse!

Skidor och segling på Lofoten
Segla längs bergen högt uppe i norr. Ombord på 80-fotaren segelbåten M/S Ylajali har vi med oss en duktig guide som visar dig pärlor som du endast når med båt. Med på turen har vi även Ylajalis alldeles egna kock som erbjuder de härligaste av rätter ombord. Detta blir ett toppturäventyr med skidåkning i särklass i en av världens kanske mest exotiska fjällområden. Skepp o hoj!

Äventyrsfestival för tjejer i Steigen i slutet av juni
Hvitserk arrangerar tillsammans med äventyrskan Randi Skaug en äventyrsfestival för tjejer på Randis alldeles egna ö Naustholmen i vackra Steigen. Under dagarna ägnar vi oss åt äventyrligheter och på kvällarna bjuds det på spännande föredrag.  

Topptur med Hurtigruten
Med Hurtigruten, som ofta kallas världens vackraste sjöresa, åker vi på toppturer i fantastisk natur och upplever Lyngsalperna, Lofoten och Senja. Turen starter och slutar i Tromsø, men under vägen använder vi oss av Hurtigruten som transportmedel och hotell.

Havskajakkurs
Vi bor på havsstranden på Ballstad i Lofoten, närmare bestämt på idylliska Hattvika Lodge. Precis utanför Ballstad finns det ett hundtratals holmar och skär som vi tillsammans ska utforska under långhelgen. I denna tur ingår grundkurs i havskajak i enlighet med Norges Padleforbunds standard. Kursen är anpassad för nybörjare, och vi har med oss en kunnig guide och instruktör under alla dagarna. Kanske ser vi späckhuggare?

Vill du veta mer om äventyren på Lofoten, kontakta oss!  
E-post: info@hvitserk.se eller tel: +46 8 501 64 462 

Kommentarer